Proiecte de standardizare a ecartamentului European spre fosta URSS

Proiecte, inovații și tehnologii legate de transportul feroviar
Avatar utilizator
Marian Andrei
Administrator
Mesaje: 5562
Membru din: Vin Apr 29, 2022 5:27 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Sâm Iul 29, 2023 1:39 pm

Comisia Europeană vrea implementarea ecartamentului European de la Iași și Cracovia pentru creșterea conectivității feroviare cu Ucraina și Moldova

Un studiu publicat de Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) sugerează că ecartamentul european al liniilor către Lvov și Chișinău ar trebui să fie implementat ca prim pas pentru îmbunătățirea legăturilor dintre Polonia și Ucraina și între România și Moldova.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, legăturile de transport terestru ale țării cu UE au devenit esențiale pentru importurile și exporturile ucrainene. Benzile de solidaritate UE-Ucraina au fost create pentru a consolida legăturile transfrontaliere. Studiul publicat face parte din planul de acțiune Solidarity Lanes. Acesta a analizat barierele rămase, inclusiv diferența dintre ecartamentul feroviar utilizat în cea mai mare parte a UE față de cel utilizat în Europa de Est. Mecanismul Conectarea Europei II a selectat recent nouă proiecte pentru finanțare care vor viza îmbunătățirea punctelor de trecere. De asemenea, Comisia a propus extinderea rețelei transeuropene de transport în Ucraina și Moldova.

Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Prin construirea primului ecartament feroviar al UE în Ucraina și Moldova, legând căile ferate ale acestora cu Polonia și România, îi va apropia de piața unică a UE. Prin acest studiu, pregătim scena pentru soluții pe termen lung, sprijinind Ucraina în comerțul și reconstrucția ei de după război. Asigurarea interoperabilității din Polonia prin Ucraina, Moldova și România va însemna, de asemenea, o experiență de călătorie mai fluidă și mai eficientă pentru cetățeni.”

Vicepreședintele BEI Teresa Czerwińska, care este responsabil pentru operațiunile băncii în Ucraina și Moldova, a declarat: „Extinderea ecartamentului standard al rețelei feroviare europene în Ucraina și Moldova va facilita circulația mărfurilor și serviciilor, ajutând cele două țări să se integreze mai rapid pe piața UE și accelerând redresarea postbelică a Ucrainei. Dezvoltarea legăturilor moderne de transport este o modalitate pentru noi de a stimula creșterea economică a regiunii și de a oferi sprijin constant Ucrainei și Moldovei pe drumurile lor către integrarea în UE.”

Luând în considerare costurile probabile, cererea preconizată și considerațiile privind capacitatea liniei, studiul sugerează ca prim pas stabilirea unei conexiuni europene cu ecartamentul de la Cracovia/Katowice (Polonia) la Lviv (Ucraina), precum și de la Iași (România) la Chișinău (Moldova). Sunt sugerate și alte extensii. Studiul evaluează, de asemenea, modul în care noile linii cu ecartament standard din Ucraina și Moldova ar funcționa cu rețeaua din alte părți din aceste țări, care va continua să folosească ecartamentul larg.

Serviciul de consiliere tehnică al BEI JASPERS a realizat studiul, în strânsă cooperare cu toate țările implicate.

Foto: Укрзалізниця – Ukrzaliznytsia

https://mobilitate.eu/comisia-europeana ... a-moldova/

ucraina.jpg
ucraina.jpg (181.12 KiB) Vizualizat de 352 ori
Mobilitate.eu
TRANSPORT. INFRASTRUCTURA. MOBILITATE
Scrie răspuns

Înapoi la “Proiecte și tehnologii pentru transportul feroviar”