Producerea de energie electrica cu ajutorul panourilor solare montate pe calea ferată

Proiecte, inovații și tehnologii legate de transportul feroviar
Avatar utilizator
Marian Andrei
Administrator
Mesaje: 4946
Membru din: Vin Apr 29, 2022 5:27 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Dum Aug 06, 2023 10:43 am

Calea ferată va putea produce energie prin panouri solare montate între șine

Start-up-ul Sun-Ways din Vaud, Elveția, își testează panourile solare detașabile, ușor de întreținut, între șine pe o secțiune a rețelei feroviare transN a companiei de transport Neuchâtel. ehnologia își propune să beneficieze de spațiul „gol” dintre cele două șine ale unei căi ferate. Panourile solare detașabile sunt amplasate mecanic fără întreruperea traficului feroviar. Ele pot fi scoase din nou unul câte unul atunci când sunt necesare lucrări de întreținere. Cu o soluție patentată, compania elvețiană Sun-Ways dorește să contribuie la o producție extinsă de energie electrică curată și generată local.

„Ideea nu este nouă și există deja inițiative care încearcă să folosească acest tip de suprafață”, spune Sun-Ways. Cu toate acestea, ei spun că dezvoltarea panourilor companiei lor este singura cu un sistem detașabil care poate îndeplini constrângerile tehnice impuse de cerințele de întreținere a infrastructurii feroviare.

După proiectarea mecanică, întreprinsă în colaborare cu institutul de cercetare al EPFL din Lausanne și cu sprijinul Innosuisse, asociația Alliance și Venturelab, proiectul intră acum în faza de dezvoltare a prototipului elementelor tehnice care vor permite panourilor fotovoltaice să fie instalat între șine. Aceste elemente sunt nucleul dezvoltării, deoarece întregul sistem este pre-asamblat în atelier și apoi încărcat într-un tren special care rulează panourile fotovoltaice ca un covor între șine. Caracteristica specială a acestei tehnologii este că echipamentul poate fi îndepărtat complet sau parțial în orice moment pentru a efectua lucrări de întreținere a căii de rulare, panourile solare sunt apoi puse la loc.

Tehnologia a fost testată din luna mai într-un proiect pilot pe o porțiune de 100 de metri a rețelei feroviare a companiei de transport Neuchâtel transN, în apropiere de gara Buttes. Centrul Elvețian pentru Electronică și Microtehnologie (CSEM) din Neuchâtel efectuează analizele pentru a evalua rezistența panourilor solare în acest nou mediu. Proiectul, despre care Sun-Ways spune că are un buget de 400.000 de franci elvețieni (CHF), implică transN, Scheuchzer, Romande Energie, Viteos, DG Rail, RM voie ferrée, Meccad și GESTE Engineering, în timp ce serviciile industriale de la Geneva îl susțin cu un contribuție financiară de 100.000 CHF din Fondul de inovare Vitale.

Foto&info: InnoTrans/Sun-Ways

https://mobilitate.eu/panouri-solare-energie-cf/
solarstrom_xxlwide43.jpg
solarstrom_xxlwide43.jpg (148.56 KiB) Vizualizat de 543 ori
Mobilitate.eu
TRANSPORT. INFRASTRUCTURA. MOBILITATE
Scrie răspuns

Înapoi la “Proiecte și tehnologii pentru transportul feroviar”