Achiziția de noi tramvaie noi incepand cu 2026

Discuții și informații despre tramvaiele STB SA și achiziții viitoare
Marian Andrei
Administrator

E in functie de ce oferteaaza la fiecaere contract. Nu m-ar mira ca treptat sa mearga pe CRRC.
Mobilitate.eu
TRANSPORT. INFRASTRUCTURA. MOBILITATE
punmeister
Utilizator avansat

Don't get me wrong, chiar mi-ar placea ca Astra sa aiba acces la boghiul cu suspensie compacta (+motoarele) de la CRRC, folosind modelul din Porto ca baza.

Cu ocazia asta, Astra poate sa si dubleze scaunele per boghiu, de la 8 scaune, la 16.
Fişiere ataşate
imagge-1.jpg
imagge-1.jpg (308.73 KiB) Vizualizat de 457 ori
Silviu
Utilizator avansat

Chiar arată bine.
punmeister
Utilizator avansat

La consultarea pietei, ca a trecut ceva vreme, au participat:

- Astra
- PESA
- Bozankaya
- Skoda

Pentru Astra cel putin nu este bine deloc. Consultarea pietei fata de anii trecuti a pus efectiv caietul de sarcini la bataie, ca un fel de dry-run al licitatiei propriu-zise. Deci daca am fi avut acum licitatia adevarata, foarte probabil sa fi fost tot 4 participanti care veneau cu oferta, fata de 2019 unde a fost doar Durmazlar unde am vazut cum au fost maziliti in presa, mai ales fiind si Firea la PMB. Astea nu mai merg cu Bozankaya, PESA si Skoda.

Mare provocare la Astra o vad la tehnic. Foarte probabil, pretul o sa cantareasca doar 40%, in timp ce tehnicul se poate duce la 60%.

Eu personal vad ca la tehnic sa se puna accent pe motorizare (PMB din CS pare ca prefera boghiuri motoare peste cele purtatoare, dupa fiascoul cu Imperio era de asteptat) si la capacitatea de transport. Daca la primul Astra poate echipa Imperio Metropolitan 2 cu motorizare 100%, la capacitate o sa aiba de suferit daca nu schimba boghiul cu cel al CRRC, astfel incat sa puna 16 scaune per boghiu in loc de 8 cum au astazi.
TudorSt
Utilizator avansat

Boghiul actual de Avenio (cel strict de Avenio, nu cel de Combino Plus) limitează și el capacitatea? Adică trebuie neapărat boghiu de la CRRC?

În altă ordine de idei, dacă vor boghiuri pivotante (și dacă va fi și criteriu la licitație pentru chestia asta, cu punctaj), Astra va cam fi lăsată în urmă. Atât PESA cât și Skoda au modele cu boghiuri cu grad de pivotare mai mare decât Astra. Mai mult de atât, boghiurile amândurora sunt construite în așa fel încât să nu limiteze numărul de locuri, deci încă niște plusuri față de Astra.

Părerea mea e ca bătălia finală se va da între Skoda și PESA, cu un ușor avantaj probabil pentru Skoda la preț (să nu uităm ca Skoda s-a încadrat în prețul cerut de PMB in 2018).
punmeister
Utilizator avansat

Astra din partea Siemens are un hibrid intre boghiul de Avenio si cel de Combino Supra. Partea proasta este ca boghiul pentru Astra este cel cu suspensie tip clepsidra cum are Combino Supra, lucru ce limiteaza spatiul pe scaune.

Siemens evident ca NU le vor da boghiul complet de Avenio fara sa-si dea foc la valiza. CRRC insa ar avea totusi un motiv sa le dea boghiul de pe tramvaiul din Porto, astfel incat sa aiba un foothold in Europa in pofida tuturor restrictiior. Vezi ca la Porto de curand a iesit un scandal la ultima licitatie de anul acesta, unde daca nu ma insel a fost initiat de PESA. Asa cu Astra ar putea avea un paravan.

Nu cred ca o sa fie o problema legat de gradul de pivotare. Astra pivoteaza la 4.5 grade, dar cu avantajul ca boghiul se afla fix in centrul de greutate al modulului. Asta compenseaza de exemplu fata de Skoda sau PESA care pivoteaza la 9 grade.

Bozankaya putini stiu ca au la sertar o varianta de tramvai la 32-33 metri cu 4 boghiuri pivotante, platforma identica cu PESA Twist si Skoda ForCity Smart. A fost propus la Wroclaw in 2020, dar au pierdut dupa contestatii, nu mai stiu daca a PESA sau a Stadler.
Scrie răspuns

Înapoi la “Tramvaiele STB SA”