Autobuzele Ikarus 260 (177 - 1991/1993)

Discuții și informații despre trecutul rețelei și mijloacelor de transport din regiune
ADK
Utilizator nou

Autobuzele Ikarus 260 (subtip .50 pentru piața sovietică) au sosit în prima parte a anilor '90 normal pentru Alexandria, Ferentari, Floreasca, Titan, Militari și Nordului, ultimii 2 transferându-le în totalitate la Floreasca și Titan probabil după venirea autobuzelor DAF și Rocar moderne tot prin anii '90.

Odată cu sosirea autobuzelor Mercedes au urmat alte transferări între garaje, ultimele ieșind din peisaj în vara anului 2008, exceptând 2 mașini modificate pentru transportul persoanelor cu dizabilități care au mai fost folosite ocazional până la începutul anului 2011, fiind retrase, conservate și casate în anul 2018, alte câteva au fost vândute în anul 2008, unul dintre ele existând și astăzi conservat.

O fotografie informativă din ultima perioadă de exploatare:
Imagine
ADK
Utilizator nou

Prin primăvara anului 2008, s-a încercat vânzarea mai multor autobuze decât cele inițial știute cumpărate - 1, 44 și 66 (primul la groapa de gunoi Vidra, nu știu dacă pentru uz intern sau și extern, iar celelalte două la Transbus Fetești), dar fiind niște vehicule depășite chiar și din momentul fabricării, inclusiv și la un preț mai mic de vânzare cu RK inclus nu știu în continuare ce șanse aveau deoarece cine le cumpăra le lua strict să transporte pe undeva călători (doar așa se putea pe atunci, politica nu favoriza prea mult persoanele fizice ca azi), ceea ce pentru niște mijloace erau prea învechite tehnologic (tehnic anii '60 și estetic anii '70, iar ele erau produse la începutul anilor '90) și nu ofereau nicidecum condițiile pentru un an ca 2008, când majoritatea își cumpărau pe atunci autobuze noi, moderne, actuale ca cereri etc măcar în leasing dacă nu se putea cu banii jos, iar puțini mai rămâneau la clasica pereche DAC-Ikarus de nevoie și nu de plăcere, de regulă regiile mai restrânse pe trasee mai lejere dar și cu "alergătura" și gradul de încărcare mai reduse.

Știu când eram la tata și făceam acces în linia 101 la sch. 2 că trebuia să fugă repede din Ferentari în Doamna Ghica sau Faur Poarta 4, îmi aduc aminte c-a trebuit să depășească o basculă de 16t care abia mergea pe la Meridian (în proximitatea Grand Arena) de n-am să uit niciodată sunetul motorului D2156, având un stil de a depăși pe care nu l-am mai văzut la nimeni nici azi după +20 ani cum trebuia să mă țin de mânerul pus de el și cum opuneam rezistență scăunelului pe care stăteam. Chiar dacă cel puțin el putea să "țină pasul", dar pentru București în general autobuzele cu transmisie manuală, pe proiecte de pe vremea lui Burebista și "doar" cu 192CP în pline linii urbane nu mai erau cam demult dorite...
Ice
Utilizator avansat

Poate putin offtopic, dar daca tot ai adus in discutie situatia cu 101 la Ferentari, oare chiar nu se putea gasi alta solutie? Din ce povestesti accesul si retragerea erau o aventura :D
Fiind copil in vremurile respective locuiam cu parintii in Pantelimon si imi trecea 101 prin fata blocului. Linia era a garajului Floreasca si deservita cu Rocar de Simon majoritar, pana intr-o zi cand nu a mai fost. Am observat ca erau multe Ikarus si din seria 1xx dar si din seria mica. Mi s-a parut ciudat, stiind ca Floreasca nu are in dotare asa ceva, si a trecut o vreme pana am elucidat misterul :)
Scrie răspuns

Înapoi la “Istoria rețelei și mijloacelor transport din regiune”