Cele mai moderne autobuze de import pentru acele vremuri, acestea sosind pe tren, nu știu dacă și primul exemplar venit în probe, astfel și singurul cu scaune de lemn, restul sosind fără scaune deoarece s-a cerut să fie montate la destinație din material plastic.
Inițial repartizate autobazelor Pipera și Nordului, acestea au fost de 3 subtipuri:
Însă odată cu sosirea autobuzelor Mercedes, majoritatea au migrat spre autobaza Ferentari, tot pe atunci începându-se și casarea. Prin anul 2011 ultimele au fost retrase de la toate autobazele, o parte fiind conservate sau casate anul următor, unele fiind însă reactivate de la Ferentari pentru înlocuirea autobuzelor Rocar de la Alexandria, Floreasca și Militari, ultimele ieșind astfel din peisaj aproape de finalul anului 2012, rămânând conservate până în 2018 când au fost reciclate aproape în totalitate, exceptând 2 exemplare care au rămas păstrate pentru muzeu.
Câte o fotografie informativă din perioada de exploatare a celor 3 caroserii, în ordinea de mai sus:
În anul 2008, s-a încercat vânzarea unui autobuz și anume 781, care a fost cumpărat probabil de vreun operator privat din jud. Prahova (acesta fiind pozat la Câmpina, din câte am încercat să mă interesez e dispărut demult).
În anul 2011 au mai fost vândute (sigur) 835, 849, 869 și 874, primul în comuna Brezoaele (jud. Dâmbovița) pentru transport școlar iar celelalte 3 la DLS.
Primul încă ar exista pe post de magazie, dar nu se află în cea mai bună stare fiind retras probabil după 2015, însă cele de la DLS n-am o idee fixă ce s-a ales de fiecare, știind că unul ar fi luat foc (dar nu știu în ce proporție) iar altul a fost transformat și el într-o magazie. Dar la "timpul" lor acestea au circulat pe ceva curse de convenție dar și regionale, inclusiv pe unul dintre fostele linii pe care au mers DAF-urile de la Alexandria. Totuși, dacă-mi amintesc bine (ca perioadă), un astfel de autobuz l-am zărit într-o dimineață de ianuarie 2015 la... Buzău, să fi fost pe la ora 6-7 aproape de Gara Tohăneni sens autogară. Oricum fără investiții serioase erau niște petarde, nu știu de ce cei de la DLS s-au mai chinuit cu ele dacă s-au ocupat cred că mai mult doar de reparațiile estetice, scaune tapițate etc.
Revenind, pe atunci (anul 2011), a fost o intenție de cumpărare și a autobuzelor 703, 714, 730, 848 și 863 de către Primăria Jilava, însă dintr-un motiv achiziționarea nu s-a mai efectuat, la fel și cu 739, 747 și 875 care erau "rezervate" pentru cineva care nu le-a mai dorit.
În anul 2012 a fost vândut 893 către aceeași firmă care deținea și cele două autobuze vestiare IK4 "JAN" ex. ITB-RATB (SC TRANS PALEX COMPANY SRL), acesta însă fiind vândut ulterior la școala de șoferi din Huși, Vaslui, posibil încă fiind folosit. Pe atunci, dacă rețin bine și nu confund cu altceva, trebuia să fie la "pachet" și 870.
În anul 2013 a fost donat(?) 860 către MAI, acesta fiind folosit la exercițiile antitero din care au rezultat distrugerea autobuzului. Pentru antrenări au mai fost "închiriate" și alte autobuze, inclusiv Rocar de Simon.
Acum nu știu dacă mai are vreun rost, dar tot în anul 2011 și tatăl meu a avut o intenție de a cumpăra un autobuz deoarece la acea vreme părinții mei vroiau să facă un pas mai mare dar din niște neînțelegeri nu s-a mai întâmplat nimic, oricum ar fi fost super frumos dacă se ajungea la o convenție. Probabil l-aș fi "bătut la cap" să-și ia fosta mașină (735) că până și azi a rămas o parte din mine acolo, dar chiar pe atunci prin vară cred că-l radia din circulație plus că sigur se luase piese după el pentru cele transferate la alte garaje, iar în ultimul timp avea pierderi de ulei.
Intuiesc că scaunele din lemn întâlnite doar pe primul autobuz erau ca confort similare cu cele din DAC/V3A/Rathgeber, chiar dacă nu erau de același tip nu cred că erau așa comode comparativ cu cele din plastic, nu mai zic tapițate.
Pe 205 eu l-am văzut, însă nu foarte de aproape, prima și ultima dată în parcul rece al depoului Berceni prin decembrie 2010 (se deosebea ușor de la distanță față de restul autobuzelor), dar n-am mers niciodată cu el și nici n-am intrat vreodată, deși-mi doream pe viitor n-am mai "apucat".