Bun venit în cafeneaua virtuală Mobilitate.eu!

Cafeneaua virtuală Mobilitate.eu care în viitorul nu foarte depărtat va deveni realitate și reportajele Mobilitate.eu
Scrie răspuns
TudorSt
Utilizator avansat

Daca nu a expirat acordul intre Astra si Iveco, de ce nu s-ar baga Astra, sa avem niste Urbanway (ma rog, Astratown), ca la Cluj?
punmeister
Utilizator avansat

Problema este ca nu i-am mai vazut la nicio licitatie. Pe mine nu m-ar deranja absolut deloc 100 de Urbanway 18 Facelift echipate de Astra cu tractiune SAERP/UMEB, dar tine mult daca Astra mai are interesul sa furnizeze si troleibuze.
TudorSt
Utilizator avansat

Sigur o sa aiba interes, comenzile la tramvaie sunt pe final, nu stiu sa mai fie in derulare alta licitatie pentru tramvaie noi in tara ca sa zici ca o sa fie ocupati. Iar pana incep achizitiile de tramvaie la Bucuresti, clar mai dureaza. La troleibuze, e pe teava.
Albert
Utilizator avansat

Nu știu dacă SAERP are tehnologie pentru IMC. Eu și @punmeister am mai discutat pe tema asta. Dacă Valer Blidar era inteligent, trebuia să se fi băgat și pe partea de troleibuze împreună cu Iveco, eventual să extindă parteneriatul și pe autobuze electrice. Așa cum avem autobuz electric Iveco Heuliez, am fi putut avea și un autobuz electric Iveco Saerp Astra pentru piețele din Europa Centrală și de Est.
punmeister scrie: Dum Feb 22, 2026 10:53 am
SFAT FINAL: Mers inainte cu proiectul de 100 de articulate, DAR SI mers la inaintare cu proiectul de 100 solo. Dupa cum am spus, 322 de troleibuze IMC moderne + sa zicem 40 de Citelis cu RKul facut ar fi un suflu de oxigen ce n-a avut troleibuzul bucurestean de multe decenii.
De acord cu tot ce ai zis, cu mențiunea ca eu unul nu as mai cumpăra alte troleibuze. Aș merge mai departe cu autobuze electrice (eventual și articulate) la pachet cu stații rapide de mare putere cu pantograf inversat la capete. Linii ca 135, 137, 381, 104, 335, 330, ar putea fi foarte bine deservite de autobuze electrice cu condiția de a avea stații de încărcare la capăt/capete.

Iar pe partea de autobuze, din punctul meu de vedere, pe lângă autobuzele electrice propuse în paragraful anterior, consider ca ar trebui sa se repare Otokar, Euro 4 și Mercedes Hibrid pana scot Euro 3 din circulație (se poate). Plus lansat alte licitații pentru 100 de autobuze pe CNG și încă vreo 100 de alte autobuze diesel hibrid sau altceva. Astfel încât cu lotul de eventuale electrice + CNG + ce o mai fi, sa terminăm și cu Euro 4.
punmeister
Utilizator avansat

Nu cred ca problema e de tractiune a SAERP, ci faptul ca Astra inafara de prototipul despre care nu se stie nimic, n-au facut ceva in prinvinta asta. Aici ar fi mai mult o problema de Procurement si Supply Chain, decat de R&D.
Marian Andrei
Administrator

Nu e problema nici echipamentul, pot face ceva cu SAERP si un pachet de baterii si sistem ori IMC, ori pe model Yutong. E China plina de solutii acum, nu mai dureaza. Iar caroserii la fel, se pot gasi relativ repede si alti producatori inafara de Iveco/Irisbus care mi se par cele mai proaste posibile, si la calitate si la organizarea interioara.
Mobilitate.eu
TRANSPORT. INFRASTRUCTURA. MOBILITATE
punmeister
Utilizator avansat

Poate HESS, ca ei in mod normal fac doar caroseriile. In rest ei depind de TSA pentru motoare si de Kiepe pentru kiturile de tractiune.
Marian Andrei
Administrator

Recent, HESS a cumparat divizia de troleibuze a Kiepe, deci acum totul e la HESS. https://mobilitate.eu/kiepe-electric-troleibuze-hess/
Mobilitate.eu
TRANSPORT. INFRASTRUCTURA. MOBILITATE
Albert
Utilizator avansat

Deci soluțiile sunt destul de limitate. Și nici nu cred ca s-ar băga pe o platformă netestată. Iveco de bine de rău este un brand internațional care are produse testate.
punmeister
Utilizator avansat

Marian Andrei scrie: Dum Feb 22, 2026 8:18 pm Recent, HESS a cumparat divizia de troleibuze a Kiepe, deci acum totul e la HESS. https://mobilitate.eu/kiepe-electric-troleibuze-hess/
Doamne am uitat ca HESS au preluat operatiunile pe partea de troleibuze a Kiepe... :|
Scrie răspuns

Înapoi la “Cafeneaua și reportajele Mobilitate.eu”