Achiziția de noi tramvaie noi incepand cu 2026

Discuții și informații despre tramvaiele STB SA și achiziții viitoare
Marian Andrei
Administrator

E in functie de ce oferteaaza la fiecaere contract. Nu m-ar mira ca treptat sa mearga pe CRRC.
Mobilitate.eu
TRANSPORT. INFRASTRUCTURA. MOBILITATE
punmeister
Utilizator avansat

Don't get me wrong, chiar mi-ar placea ca Astra sa aiba acces la boghiul cu suspensie compacta (+motoarele) de la CRRC, folosind modelul din Porto ca baza.

Cu ocazia asta, Astra poate sa si dubleze scaunele per boghiu, de la 8 scaune, la 16.
Fişiere ataşate
imagge-1.jpg
imagge-1.jpg (308.73 KiB) Vizualizat de 1165 ori
Silviu
Utilizator avansat

Chiar arată bine.
punmeister
Utilizator avansat

La consultarea pietei, ca a trecut ceva vreme, au participat:

- Astra
- PESA
- Bozankaya
- Skoda

Pentru Astra cel putin nu este bine deloc. Consultarea pietei fata de anii trecuti a pus efectiv caietul de sarcini la bataie, ca un fel de dry-run al licitatiei propriu-zise. Deci daca am fi avut acum licitatia adevarata, foarte probabil sa fi fost tot 4 participanti care veneau cu oferta, fata de 2019 unde a fost doar Durmazlar unde am vazut cum au fost maziliti in presa, mai ales fiind si Firea la PMB. Astea nu mai merg cu Bozankaya, PESA si Skoda.

Mare provocare la Astra o vad la tehnic. Foarte probabil, pretul o sa cantareasca doar 40%, in timp ce tehnicul se poate duce la 60%.

Eu personal vad ca la tehnic sa se puna accent pe motorizare (PMB din CS pare ca prefera boghiuri motoare peste cele purtatoare, dupa fiascoul cu Imperio era de asteptat) si la capacitatea de transport. Daca la primul Astra poate echipa Imperio Metropolitan 2 cu motorizare 100%, la capacitate o sa aiba de suferit daca nu schimba boghiul cu cel al CRRC, astfel incat sa puna 16 scaune per boghiu in loc de 8 cum au astazi.
TudorSt
Utilizator avansat

Boghiul actual de Avenio (cel strict de Avenio, nu cel de Combino Plus) limitează și el capacitatea? Adică trebuie neapărat boghiu de la CRRC?

În altă ordine de idei, dacă vor boghiuri pivotante (și dacă va fi și criteriu la licitație pentru chestia asta, cu punctaj), Astra va cam fi lăsată în urmă. Atât PESA cât și Skoda au modele cu boghiuri cu grad de pivotare mai mare decât Astra. Mai mult de atât, boghiurile amândurora sunt construite în așa fel încât să nu limiteze numărul de locuri, deci încă niște plusuri față de Astra.

Părerea mea e ca bătălia finală se va da între Skoda și PESA, cu un ușor avantaj probabil pentru Skoda la preț (să nu uităm ca Skoda s-a încadrat în prețul cerut de PMB in 2018).
punmeister
Utilizator avansat

Astra din partea Siemens are un hibrid intre boghiul de Avenio si cel de Combino Supra. Partea proasta este ca boghiul pentru Astra este cel cu suspensie tip clepsidra cum are Combino Supra, lucru ce limiteaza spatiul pe scaune.

Siemens evident ca NU le vor da boghiul complet de Avenio fara sa-si dea foc la valiza. CRRC insa ar avea totusi un motiv sa le dea boghiul de pe tramvaiul din Porto, astfel incat sa aiba un foothold in Europa in pofida tuturor restrictiior. Vezi ca la Porto de curand a iesit un scandal la ultima licitatie de anul acesta, unde daca nu ma insel a fost initiat de PESA. Asa cu Astra ar putea avea un paravan.

Nu cred ca o sa fie o problema legat de gradul de pivotare. Astra pivoteaza la 4.5 grade, dar cu avantajul ca boghiul se afla fix in centrul de greutate al modulului. Asta compenseaza de exemplu fata de Skoda sau PESA care pivoteaza la 9 grade.

Bozankaya putini stiu ca au la sertar o varianta de tramvai la 32-33 metri cu 4 boghiuri pivotante, platforma identica cu PESA Twist si Skoda ForCity Smart. A fost propus la Wroclaw in 2020, dar au pierdut dupa contestatii, nu mai stiu daca a PESA sau a Stadler.
Marian Andrei
Administrator

Si ca sa va dau o informatie in premiera - Skoda Group tocmai si-a anuntat intrarea pe piata din Romania.

20260828_103129(0).jpg
20260828_103129(0).jpg (180.89 KiB) Vizualizat de 155 ori
Mobilitate.eu
punmeister
Utilizator avansat

Chiar arata misto schema de Imperio pe Forcity-ul de Praga.
Marian Andrei
Administrator

Intregul reportaj, o sa dezvolt mai mult zilele viitoare din discutiile despre tramvaie - https://mobilitate.eu/skoda-group-romania-82826/
Mobilitate.eu
Marian Andrei
Administrator

Skoda Group și piața de tramvaie din România – ce propune compania pentru București și ce perspective pentru ofertarea la următoarele licitații de tramvaie din țară

Redacția Mobilitate.eu a fost prezentă la briefingul organizat la București de către Skoda Group, care și-a anunțat intrarea pe piața mobilității din România, fie că vorbim de autobuze și tramvaie, până la rame electrice și trenuri pe baterii. Una din amplele discuții și prezentări din cadrul evenimentului a fost legată de piața de tramvaie din România și viitoarele licitații.

Piața tramvaielor din România este în prezent dominată de Astra Arad, producătorul național de tramvaie al țării, care a venit cu platforma Imperio și variantele acesteia aproape în toate orașele cu rețea de tramvai - Arad, București, Ploiești, Cluj, Oradea, Galați, Brăila. Pe locul doi pe piața din România se află turcii de la Bozankaya, cu prezență la Timișoara și Iași, iar pe locul al treilea se află PESA, care a livrat la Craiova, Iași, dar și 4 tramvaie la Cluj. Turcii de la Durmazlar au livrat tramvaie pe rețeaua reconstruită din Reșița.

În acest context, discuțiile s-au axat pe piața momentan limitată din România, singura perspectivă clară fiind noua achiziție din București, unde o licitație pentru cel mai probabil un acord cadru pentru 63+16+21 de unități, însemnând 100 de tramvaie, va fi lansată până la finalul anului. Reprezentanții Skoda Group menționează că au participat la toate consultările și discuțiile cu STB și PMB, alături de ceilalți producători, pentru a-și prezenta propunerile și nemulțumirile legate de condițiile viitoarelor licitații.

Ca ofertă, Skoda Group propune pentru București platforma ForCity 15T, prezentă deja în Praga, în cadrul unui contract pentru 200 de unități. Propunerea acestui model vine ca adaptare la infrastructura din București, modelul utilizând soluția tehnică cu boghiuri pivotante, mult mai eficientă din punct de vedere al rulării și confortului pentru călători. Această soluție este optimă pentru rețeaua din București, unde calea de rulare nu este una total corespunzătoare, o parte din rețeaua modernizată depășind 20 de ani de exploatare. Tramvaiele au o capacitate de transport de 243 călători, cu 70 de locuri pe scaune.

Tramvaiele vin cu toate facilitățile vehiculelor moderne, sunt echipate cu sisteme inteligente de siguranță și asistență a vatmanului. Sistemul de asistență este unul inteligent, bazat pe senzori și camere video inteligente, care practic creează un tunel în gabaritul de rulare al tramvaiului, detectând orice obstacol apărut în zona acestuia și implicit asistând vatmanul în luarea deciziilor, avertizarea sau chiar frânarea tramvaiului în caz de forță majoră. De asemenea, tot în zona digitală, tramvaiele vin cu un sistem de mentenanță inteligentă, la distanță, care anunță dispeceratul și responsabilii de mentenanță dacă în timpul rulării apar probleme sau uzuri neobișnuite.

Contractual, producătorul spune că a prezentat autorităților oferta de mentenanță inclusă de minim 10 ani, care să includă cel puțin două operațiuni de reparație majoră, care apar în prima fază la 300.000 km, rulaj atins în București în 5 ani, la un rulaj mediu de 60.000 km anual. Skoda Group oferă pachete contractuale ce acoperă mentenanța și toate operațiunile pe 30 de ani, compania mergând pe principiul că un mijloc de transport de acest tip trebuie să aibă o durată de viață de minim 30 de ani. Pentru această afirmație a fost dată ca exemplu și exploatarea tramvaielor CKD Tatra, CKD fiind moștenirea Skoda Group, care au fost retrase din circulație dupa 53 de ani de funcționare în București.

Totuși, reprezentanții Skoda Group nu au dat ca sigură ofertarea în cadrul viitoarei licitații de la București, deciziile de ofertare fiind luate în cadrul companiei după demararea procedurii. Printre factorii cheie care vor duce la participarea companiei la licitație au fost menționați timpii de livrare, considerați scurți de 9-12 luni pentru primul tramvai și ulterior seria, dar și componenta financiară, fiind dată ca exemplu licitația din 2019, când compania nu a depus ofertă din cauza prețului mic în comparație cu cerințele contractului.

Oricum, devine clar că odată cu intrarea pe piață a Skoda Group, concurența la licitațiile pentru tramvaie noi din România, momentan puține pentru următorii ani, va crește, având ca principali actori în prezent pe Astra Arad și compania turcă Bozankaya.

https://mobilitate.eu/skoda-piata-tramvaie-82826/

tram.jpg
tram.jpg (375.55 KiB) Vizualizat de 84 ori
Mobilitate.eu
punmeister
Utilizator avansat

Ca detaliu de carcoteala, se vede ca au randat tramvaiul peste un CA oropsit de Colentina, ca se vede pantograful clasic si cofretele unde se afla invertorul si sursa statica.

Anyhow, le urez mult succes si sa-i vedem la treaba. Sper sa fie un motiv pentru Astra sa nu stea degeaba.
Marian Andrei
Administrator

Daca vede STB le cer cu pantograf cu sfoara si piesa de aluminiu :twisted:
Mobilitate.eu
Ice
Utilizator avansat

Speranta este ca poate odata si odata se va schimba mentalitatea ramasa la nivelul anilor 80 din cadrul STB. Altfel degeaba se cumpara material rulant modern daca mentenanta si utilizarea e la nivel de V3A si DAC.
TudorSt
Utilizator avansat

Ce-i drept, nu i-ar sta rau cu pantograf de V3A :lol: :lol: :lol:

Lasand acum gluma la o parte, sa zicem ca or veni niste Skoda in Bucuresti la un moment dat, ce ne facem daca incep si la ele sa zdrangane boghiurile din cauza patinajului si a stilului de condus de pe la noi? Vorba lui @Ice, ne trezim cu mentenanta de anii 80.
punmeister
Utilizator avansat

Skoda au propus garantie de 10 ani, plus separat mentenanta de 30 de ani ca la EMUrile cumparate de ARF.
Scrie răspuns

Înapoi la “Tramvaiele STB SA”