N au bani pentru că la noi,nu s a luat mai nimic pe fiecare exercițiu bugetar UE,și acum e mai greu sa iei și cu ce bani...mai multe deodată. E adevărat,am văzut capitale europene care au luat 800 sau 1200 de bucăți,dar acolo mai are bani și primăria,pe când la noi...n au bani pentru mai nimic. Automat,doar sa împrumutăm dar și aici sa tot împrumuți pentru a lua autobuze și tramvaie...
Legat de sfertul de tramvaie Astra,să înțelegem că astea o dată ieșite din garanție,va fi dezastru cu ele pentru că tot așa,primăria nu va avea bani sa cumpere piesele și vom sta cu ele trase pe dreapta că și în cazul multor autobuze...pentru că nu vor avea bani.
Bun venit în cafeneaua virtuală Mobilitate.eu!
- punmeister
- Utilizator avansat
Eu inteleg ca se poate face un contract de service cu Astra pentru Imperio fara licitatie, similar pe modelul SAERP la troleibuze.
- Marian Andrei
- Administrator
Aia cu 15 Imperio e la optimism, ca vreo 15 cred ca stau acum mai mereu, eu zic in 2 ani ca minim 20 vor fi RIP. STBul nu mai stie sa repare CH-PPC care sunt facute de ei, ce sa mai zic de altele....
Se face service cu SAERP prin licitatie, dar participa doar ei, fiind evident singurii care stiu sa intervina asupra lor.
La un service per tramvai, pot sa apara si alti producatori/furnizori de servicii. Cum e si la metrou unde Alstom face mentenanta la Bombardier de zeci de ani.
Se face service cu SAERP prin licitatie, dar participa doar ei, fiind evident singurii care stiu sa intervina asupra lor.
La un service per tramvai, pot sa apara si alti producatori/furnizori de servicii. Cum e si la metrou unde Alstom face mentenanta la Bombardier de zeci de ani.
- punmeister
- Utilizator avansat
Atunci orice efort de reinoire a flotei de tramvaie este egal cu ZERO, indiferent ca vorbim de Astra sau de giganti alde Alstom sau Siemens.Marian Andrei scrie: Joi Mai 28, 2026 2:32 pm Aia cu 15 Imperio e la optimism, ca vreo 15 cred ca stau acum mai mereu, eu zic in 2 ani ca minim 20 vor fi RIP. STBul nu mai stie sa repare CH-PPC care sunt facute de ei, ce sa mai zic de altele....
Ori aduc URAC la nivel de 2026, atat cel actual cat si Hala Astra, ori externalizeaza mentenanta catre Astra (am MARI dubii ca ar vrea Alstom sau CAF mentenanta la tramvaie). Altfel ramanem tot la V3A-ul care alunga lumea catre masina personala.
- Marian Andrei
- Administrator
Daca ne uitam in „istorie” cam orice serie de vehicule noi a inceput sa ajunga la gard imediat dupa iesirea din garantie...
- punmeister
- Utilizator avansat
Siiii....? Daca e sa mergem strict pe istorie, mai bine punem lacat pe ce inseamna transport in comun modern.
Metrorex, chiar si cu multele sale bube, a dat dovada ca se poate mentenanta world-class cel putin la nivel de MR. Ah, faptul ca Alstom e pe o panta alunecoasa de cand au preluat Bombardier este altceva.
Metrorex, chiar si cu multele sale bube, a dat dovada ca se poate mentenanta world-class cel putin la nivel de MR. Ah, faptul ca Alstom e pe o panta alunecoasa de cand au preluat Bombardier este altceva.
Din toamnă, ar urma sa vedem cârtițele la treabă pentru extinderea M4.
Printre altele...
https://www.facebook.com/share/v/14bCvFuBHwP/
Printre altele...
https://www.facebook.com/share/v/14bCvFuBHwP/
- punmeister
- Utilizator avansat
Nu cred, trebuie CEL PUTIN un an pentru elaborarea PTului.
Cică...doar 20 de bucăți de otokare ar fi trase pe dreapta
https://buletin.de/bucuresti/cate-autob ... Xelo2lTPRg
https://buletin.de/bucuresti/cate-autob ... Xelo2lTPRg
Ce se spune in articol este partial adevarat, in sensul ca cele care sunt pe dreapta fie au fost implicate in evenimente de circulatie, fie au defectiuni / sunt programate la mentenanta. Dar la cifre mai trebuie lucrat.
- punmeister
- Utilizator avansat
Intre timp Bucurestiul a depus dosarul de candidatura pentru gazduirea finalei UEFA Europa League din 2028/2029.
Salut decizia PMB privind candidatura pentru finala UEL, dar in cazul in care UEFA ar da Bucurestiul ca oras gazda, Ciucu et al vor avea multe de rezolvat pana atunci. Sa luam pe rand, pas cu pas.
- Pana in 2029 ar trebui sa NU mai existe o urma de OR in Bucuresti. About f-ing time, ar in acelasi timp n-ar mai trebui sa existe urma de Tatra si V3A-93 clasic. Aici trebuie accelerat cu licitatia de 100 de tramvaie noi, plus PMB sa optimizeze URAC pentru RKuri la Bucur LF, CH-PPC si pentru clasicele ce devin CA-uri.
- Am verificat la viitoarea licitatie de troleibuze IMC articulate si din cate vad, NU se poate folosi asa usor portita de la Cluj unde au comandat 2 Imperio extra pe langa cele 22 ce faceau obiectivul contractului. Aici PMB trebuie ca in contract, sa adauge si o clauza pentru grosso-modo maximum 50 de troleibuze extra in functie de ce buget ramane de la oferta castigatoare. Contractul vad ca este de 99.7 milioane de euro fara TVA (si asta inainte de consultarea pietei), deci la o oferta tip Yutong sau chiar Bozankaya, ar ramane destul buget pentru cumpararea de troleibuze extra care ar fi risipit in situatia de 100 de unitati strict. Eu bat din pinteni acest lucru pentru ca este esential ca in 2028/2029 sa dispara toate epavele de Ikarus si Irisbus si sa mai vedem rute de autobuz convertite.
- La autobuze trebuie neaparat luat in calcul achizitia de 400 de autobuze electrice, cum or fi ele, leasing, imprumut BEI, fonduri de mediu etc. In 2028/2029, tot ce inseamna Citaro din perioada 2006-2009 vor fi clar epave, iar cele 400 de Kent si 130 Citaro Hybrid vor fi deja iesite din garantie.
- In acelasi timp PMB sa puna presiune pe MT in privinta M6. Vad ca se lucreaza mult mult mai bine fata de M5 unde a fost un talmes-balmes, dar Metrorex a lasat doi elefanti in camera nerezolvati, signalling-ul si trenurile. N-as vrea sa ne trezim ca la M5 unde avem magistrala gata, dar trenuri ciuciu.
- Accelerat si propunere de regenerare urbana, cum ar fi cea de pe Magheru.
@Marian Andrei, ar fi superb daca poti discuta aceste lucruri cand ai ocazia. Eu tot aduc aminte aceste lucruri pentru ca din cate vad, primarul pare chiar sa fie interesat sa faca treaba, adica getting shit done cum s-ar zice, si vreau sa vad ca aceste lucruri chiar ii ies.
Salut decizia PMB privind candidatura pentru finala UEL, dar in cazul in care UEFA ar da Bucurestiul ca oras gazda, Ciucu et al vor avea multe de rezolvat pana atunci. Sa luam pe rand, pas cu pas.
- Pana in 2029 ar trebui sa NU mai existe o urma de OR in Bucuresti. About f-ing time, ar in acelasi timp n-ar mai trebui sa existe urma de Tatra si V3A-93 clasic. Aici trebuie accelerat cu licitatia de 100 de tramvaie noi, plus PMB sa optimizeze URAC pentru RKuri la Bucur LF, CH-PPC si pentru clasicele ce devin CA-uri.
- Am verificat la viitoarea licitatie de troleibuze IMC articulate si din cate vad, NU se poate folosi asa usor portita de la Cluj unde au comandat 2 Imperio extra pe langa cele 22 ce faceau obiectivul contractului. Aici PMB trebuie ca in contract, sa adauge si o clauza pentru grosso-modo maximum 50 de troleibuze extra in functie de ce buget ramane de la oferta castigatoare. Contractul vad ca este de 99.7 milioane de euro fara TVA (si asta inainte de consultarea pietei), deci la o oferta tip Yutong sau chiar Bozankaya, ar ramane destul buget pentru cumpararea de troleibuze extra care ar fi risipit in situatia de 100 de unitati strict. Eu bat din pinteni acest lucru pentru ca este esential ca in 2028/2029 sa dispara toate epavele de Ikarus si Irisbus si sa mai vedem rute de autobuz convertite.
- La autobuze trebuie neaparat luat in calcul achizitia de 400 de autobuze electrice, cum or fi ele, leasing, imprumut BEI, fonduri de mediu etc. In 2028/2029, tot ce inseamna Citaro din perioada 2006-2009 vor fi clar epave, iar cele 400 de Kent si 130 Citaro Hybrid vor fi deja iesite din garantie.
- In acelasi timp PMB sa puna presiune pe MT in privinta M6. Vad ca se lucreaza mult mult mai bine fata de M5 unde a fost un talmes-balmes, dar Metrorex a lasat doi elefanti in camera nerezolvati, signalling-ul si trenurile. N-as vrea sa ne trezim ca la M5 unde avem magistrala gata, dar trenuri ciuciu.
- Accelerat si propunere de regenerare urbana, cum ar fi cea de pe Magheru.
@Marian Andrei, ar fi superb daca poti discuta aceste lucruri cand ai ocazia. Eu tot aduc aminte aceste lucruri pentru ca din cate vad, primarul pare chiar sa fie interesat sa faca treaba, adica getting shit done cum s-ar zice, si vreau sa vad ca aceste lucruri chiar ii ies.
- Marian Andrei
- Administrator
Ca parc sunt mari sanse sa se puna la punct pana in 2028-2029, doar daca se finalizeaza cu bine cele doua licitatii cel tarziu la inceputul lui 2027, altfel nu. Pe URAC la tramvaie nu ma bazez, anul asta mai ies 3-4 modernizate maxim, in ritmul asta poate sa iasa 20 de bucati pana in 2030, optimist, cu cateva RKuri. Iar pa partea celalata cad mult mai multe, CH PPCurile de Alexandria nu mai rezista mai mult de 1-2 ani fara RK, am mers zilele trecute cu 172, podeaua zici ca e un covor pus pe nisip sub cum se simte la picioare. Iar Imperio...raman la parerea ca aproape un sfert vor pica definitiv pe termen mediu, vine si schimbul de bandaje. Tatra sunt PA deja, singura veste buna a anului, deja in aprilie nu au circulat aproape deloc, iar acum le-a mai dat o perioada reclama la Nostalgia, dupa dispar de tot.
Pe troleibuze stam bine, Ikarus oricum dispar constant din circulatie din cele ramase si probabil vor fi inlocuite/reduse in mare parte. Irisbus exceptand lipsa functionarii aerului conditionat, sunt inca acceptabile. Si aici era bine daca reusea URACul sa faca macar 1-2 pe luna. Daca se termina si licitatia noua si vine Yutong, lucrurile merg repede.
Ma tem ca la autobuze momentan nu vom vedea nicio initiativa concreta, desi ar fi bun un surplus de cateva masini ca sa scapam de cofrajele Euro 3 si majoritatea Euro 4.
La metrou la tem de un mare fail al M6 din cauza lipsei trenurilor, momentan nu avem nicio licitatie lansata pentru trenuri si stim ca o procedura de genul la Metorex dureaza minim 1-2 ani pana la semnarea unui contract, apoi alti minim 2 ani pana la primul tren, iar daca vine Alstom vedem cu trenurile de pe M5 care e performanta.
Eu din pozitia mea incerc pe cat posibil sa fac propuneri si sa atrag atentia asupra problemelor, ma bucur totusi ca la PMB se misca foarte bine lucrurile si am scapat de marea amorteala.
Pe troleibuze stam bine, Ikarus oricum dispar constant din circulatie din cele ramase si probabil vor fi inlocuite/reduse in mare parte. Irisbus exceptand lipsa functionarii aerului conditionat, sunt inca acceptabile. Si aici era bine daca reusea URACul sa faca macar 1-2 pe luna. Daca se termina si licitatia noua si vine Yutong, lucrurile merg repede.
Ma tem ca la autobuze momentan nu vom vedea nicio initiativa concreta, desi ar fi bun un surplus de cateva masini ca sa scapam de cofrajele Euro 3 si majoritatea Euro 4.
La metrou la tem de un mare fail al M6 din cauza lipsei trenurilor, momentan nu avem nicio licitatie lansata pentru trenuri si stim ca o procedura de genul la Metorex dureaza minim 1-2 ani pana la semnarea unui contract, apoi alti minim 2 ani pana la primul tren, iar daca vine Alstom vedem cu trenurile de pe M5 care e performanta.
Eu din pozitia mea incerc pe cat posibil sa fac propuneri si sa atrag atentia asupra problemelor, ma bucur totusi ca la PMB se misca foarte bine lucrurile si am scapat de marea amorteala.
Linia 619 a început să rămână în zilele de weekend,în jurul orei 18,cu doar 6 ture din 7,ceea ce mi se pare o aberație în condițiile în care am fost zilele trecute pe relația Faur-1 Decembrie și până la Piata Titan/Salajan este aglomerat ca și cum ai merge cu 123 sau 104,unde chiar am rămas surprins de fluxul mare de călători. De la Râmnicu Sărat,până la Vitan/Mihai Bravu este mai lejer pentru că avem tramvaiele iar de la Vitan/Mihai Bravu începe iar sa se aglomereze. Ca sa nu mai zic de stațiile de la Timpuri Noi și Șincai unde sunt la fel de aglomerate.
Nu vreau să îmi imaginez de aglomerația din zona comerciala Pallady,am auzit că acolo sunt multe cereri de suplimentare,unde personal am propus și celor de la tpbi ca 619 sa fie dus la Ikea Pallady,iar 627 să circule pe relația Faur-Ikea Pallady. Asta în timp ce 330 cara aer pe Liviu Rebreanu până la Dristor. Trebuie reorganizare aici de linii de îndată,după părerea mea.
Nu vreau să îmi imaginez de aglomerația din zona comerciala Pallady,am auzit că acolo sunt multe cereri de suplimentare,unde personal am propus și celor de la tpbi ca 619 sa fie dus la Ikea Pallady,iar 627 să circule pe relația Faur-Ikea Pallady. Asta în timp ce 330 cara aer pe Liviu Rebreanu până la Dristor. Trebuie reorganizare aici de linii de îndată,după părerea mea.
- punmeister
- Utilizator avansat
La M6 Metrorex are un mic as in maneca fata de 2020 cand s-a inaugurat M5. Pot pentru M6 (si M4) sa exercite optiunea extra de 17 rame BM4, care sunt in teorie destinate pentru M5.2. Desi o sa fie putin tras de ureche, avand in vedere ca Metrorex au comunicat faptul ca in situatia de viitor apropiat (adica M4 cum este astazi si M6), au nevoie de cam 22 de trenuri, 12 pe M6 si 10 pe M4.Marian Andrei scrie: Dum Mai 31, 2026 4:03 pm Ca parc sunt mari sanse sa se puna la punct pana in 2028-2029, doar daca se finalizeaza cu bine cele doua licitatii cel tarziu la inceputul lui 2027, altfel nu. Pe URAC la tramvaie nu ma bazez, anul asta mai ies 3-4 modernizate maxim, in ritmul asta poate sa iasa 20 de bucati pana in 2030, optimist, cu cateva RKuri. Iar pa partea celalata cad mult mai multe, CH PPCurile de Alexandria nu mai rezista mai mult de 1-2 ani fara RK, am mers zilele trecute cu 172, podeaua zici ca e un covor pus pe nisip sub cum se simte la picioare. Iar Imperio...raman la parerea ca aproape un sfert vor pica definitiv pe termen mediu, vine si schimbul de bandaje. Tatra sunt PA deja, singura veste buna a anului, deja in aprilie nu au circulat aproape deloc, iar acum le-a mai dat o perioada reclama la Nostalgia, dupa dispar de tot.
Ideea e ca la BM4, contractul cadru este pe 10 ani, urmand sa expire in 2030 (el fiind semnat in Noiembrie 2020). Altfel, se pierde optiunea iar in acest caz, Metrorex ar trebui sa faca licitatie noua si ne trezim iar cu circ. Asa, Metrorex poate exercita aceasta optiune si le pot tine pe M4 si M6 pana se rezolva treaba cu BM5 si M5.2.
La BM4 tin minte ca a durat 18 luni toata procedura, de la lansarea pe SEAP pana la semnarea cu Alstom. Avand in vedere ca Metrorex a tot reutilizat spec-ul Vagn 2000 al ADtranz introdus cu ocazia BM2, nu vad sa existe probleme la licitatie, fiind un spec aproape consacrat, gen NTT-ul din New York.
Alstom ar trebui sa-si rezolve in Doamne iarta-ma problemele, nu de alta dar rechinii (Siemens, CAF, CRRC, Hyundai, Stadler etc) miros sangele din apa, iar BM4 o sa devina o mare bila neagra pentru Alstom pe plan international, mai ales ca Metrorex le-au dat deja certificat negativ plus penalitati.
- Marian Andrei
- Administrator
Alstom momentan au probleme pe toate partile, citeam ca si prin alte tari au probleme cu livrarile. Plus la noi contractul cu Coradia, acum fiind pauza cat livreaza in Bulgaria, iar locomotivele sunt si ele destul de la limita cu livrarile, iar punerea in exploatare mai dureaza ceva.
Pana una alta, sa rezolve problema cu BM4. Este inadmisibil ca nici dupa 2 ani de la prima livrare sa nu treci de faza incipienta a probelor, nu mai zic de anduranta si punere in serviciu. Ca au ei probleme la livrari in general, este alta discutie. Aici vorbim despre 12/13 trenuri livrate care au probleme si vad ca nimeni nu comunica nimic.
- punmeister
- Utilizator avansat
1413-2413 inteleg din surse ca este la centrul de teste Alstom din Valenciennes. Dar este ENORM de mult 2 ani, mai ales pentru un producator cu pedigree ca Alstom.
De asta spun ca cu cat intarzie Alstom la BM4, cu atat toti concurentii sai vor folosi BM4 ca o bila neagra pentru ORICE contract din lume de MR unde se baga Alstom.
De asta spun ca cu cat intarzie Alstom la BM4, cu atat toti concurentii sai vor folosi BM4 ca o bila neagra pentru ORICE contract din lume de MR unde se baga Alstom.
Am citit ca Alstom a avut mari probleme si cu trenurile MF19, de a durat aproape 3 ani sa puna in functiune PRIMUL tren. Se aseamana putin situatia cu BM4. Daca pana si cu ai lor fac asa, ce sa mai zicem de contractele din afara Frantei 
Văzând așa de fel un entuziasm la fiecare linie apărută sau reînființată,sper doar atât ca anumite linii sa nu fie compromise cu parcul.
Cum ar fi și cazul liniei 123, să înceapă să devină o obișnuință sa vad tot mai des și tot mai multe autobuze in aceasta linie din vechiul lot de Mercedes. Tot respectul pentru aceste autobuze care chiar și au făcut treaba... Și hibridele mai ales,pe lângă Otokare sa fie "aruncate",sa ajungă în tot felul de linii de troleibuze pentru că nu au cu ce acoperi parcul.
Nu mai zic de faptul că unele linii de troleibuze,și am mai spus o inclusiv pe aici,cum că linia 97(cu care circul mai des),se impune să mai fie suplimentată. Pleacă full,deja de la Timpuri Noi.
In alta ordine de idei,ieri se "suda" la greu la linia de pe Camil Ressu(bucata nemodernizata) atat la ducere,cat și la întoarcere după câteva ore bune,erau tot acolo,dar mai în față de statia de la Dristorului,unde tot așa aveau treabă cu sudatul. Rămâne de văzut,cat va mai rezista...
Cum ar fi și cazul liniei 123, să înceapă să devină o obișnuință sa vad tot mai des și tot mai multe autobuze in aceasta linie din vechiul lot de Mercedes. Tot respectul pentru aceste autobuze care chiar și au făcut treaba... Și hibridele mai ales,pe lângă Otokare sa fie "aruncate",sa ajungă în tot felul de linii de troleibuze pentru că nu au cu ce acoperi parcul.
Nu mai zic de faptul că unele linii de troleibuze,și am mai spus o inclusiv pe aici,cum că linia 97(cu care circul mai des),se impune să mai fie suplimentată. Pleacă full,deja de la Timpuri Noi.
In alta ordine de idei,ieri se "suda" la greu la linia de pe Camil Ressu(bucata nemodernizata) atat la ducere,cat și la întoarcere după câteva ore bune,erau tot acolo,dar mai în față de statia de la Dristorului,unde tot așa aveau treabă cu sudatul. Rămâne de văzut,cat va mai rezista...
3 ani a durat? Asta nu am știut. Știu totuși că MF19 002 a fost livrat după 4 luni după ce a fost pus în circulație MF19 001, pe linia M10.TudorSt scrie: Lun Iun 01, 2026 12:04 pm Am citit ca Alstom a avut mari probleme si cu trenurile MF19, de a durat aproape 3 ani sa puna in functiune PRIMUL tren. Se aseamana putin situatia cu BM4. Daca pana si cu ai lor fac asa, ce sa mai zicem de contractele din afara Frantei![]()
Da, contract semnat in 2019, primul tren gata in 2023, start probe in martie 2025, receptionat in septembrie 2025, pus in circulatie in octombrie 2025.
La noi, contract semnat in 2020, primul tren livrat in 2024 iar probele continua si acum. Diferenta e ca la noi, fata de Paris, Alstom a livrat constant trenuri. La ei, livrarile au inceput dupa ce prototipul a trecut toate testele.
Oricum ai da-o, e rau si de-o parte si de alta
La noi, contract semnat in 2020, primul tren livrat in 2024 iar probele continua si acum. Diferenta e ca la noi, fata de Paris, Alstom a livrat constant trenuri. La ei, livrarile au inceput dupa ce prototipul a trecut toate testele.
Oricum ai da-o, e rau si de-o parte si de alta
- punmeister
- Utilizator avansat
Mi-am facut cruce efectiv. Cum sa ajungi la tine acasa la Paris sa livrezi in halul asta de PROST?!